Artikelen Schuim als oplossing

Schuim als oplossing

Reiniging van stallen en robotruimtes met een schuimend inweekmiddel bespaart water en tijd. Daarnaast is het resultaat van de reiniging beter.

Dagelijks wordt een melkveehouder geconfronteerd met vervuiling. Ingedroogde melk- en mestresten, urine en kalk hechten zich stevig aan melkmachines, ijzerwerk en vloeren. Niet alleen is het prettiger werken in een schone omgeving, goede reiniging betekent ook verlaging van de kiemdruk. Het negatieve effect van vervuiling op de melkkwaliteit wordt nog wel eens onderschat. Voer, urine, mest en water zijn een voedingsbodem voor micro-organismen als bacteriën en virussen. Door vuil goed weg te halen met een schuimend inweekmiddel krijgen deze micro-organismen niet de kans zich te ontwikkelen en wordt meer dan 90% van alle kiemen verwijderd.

Bevochtigers
Reiniging met alleen water heeft minder effect dan met een reinigingsmiddel. Water en vet stoten elkaar af en water lost geen kalk op. Een goed inweekmiddel bevat bevochtigers. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat vet wordt opgelost. Door toevoeging van loog en kalkbinders ontstaat er een zeer krachtig inweekmiddel. Bij vervuiling door resten kalk en urine kan een zuur reinigingsmiddel worden gekozen.

schuim-foamunit.jpg

Een schuimend inweekmiddel verwijdert meer dan 90% van alle kiemen.


schuim-foamen.jpg

Schuimlaag
Bij gebruik van een schuimend inweekmiddel wordt de hele melkstal verpakt in schuim. De goed zichtbare schuimlaag dringt door tot in de diepste poriën. Het opgebrachte schuim beweegt langzaam langs het oppervlak en trekt het vuil mee omlaag. Zo komt er telkens vers schuim op de vervuiling en wordt alle vuil bereikt. Hoe langer het schuim in contact is met het oppervlak, hoe beter het vuil losweekt en oplost. Daarna is het schuim eenvoudig te verwijderen door na te spoelen.

Lage druk
Bij reiniging met een schuimend inweekmiddel is de kracht van hoge druk niet nodig. Hoge druk blaast vuil alle kanten op en kan schade opleveren aan elektronica. Er wordt dan ook aangeraden om schuimende reinigingsmiddelen aan te brengen met speciale lagedrukapparatuur, zoals de Lely Foam Unit, die een dik, sterk schuim produceert dat lang hecht aan het te reinigen oppervlak.

ton-v-z.png


“Reinigen met schuim is effectief en snel en zorgt voor een verlaagde kiemdruk.”


Ton van Zoggel, routeverkoper